21 Aralık 2013 Cumartesi – Takvim Gazetesi
Erkekler de tehlikede
Daha çok kadınlarla özdeşleştirilen meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor. Nadir de olsa erkeklerin yaşadığı bu kansere karşı dikkatli olmaları tavsiye ediliyor…
Meme kanserini biz genelde kadınlarla özdeşleştiriyoruz. Çünkü meme, kadınlarda daha fazla gelişmiş ve bebeği besleme görevi olan bir organ.
Hem kadın hem de erkekler memeleri küçük doğarlar.
Ergenlik döneminde memeler büyümeye başlar. Daha sonra kızlarda bu büyüme devam eder, erkeklerde küçülür. Kadınlarda her adet öncesi memeler büyür, gerginleşir, adet sonrası küçülür. Gebelik ve süt verme döneminde yine büyümeye devam eder.
Yaşlılık Döneminde…
Memede süt yapan keseceklerin sayısı artar ve kanalcıklar gelişler.
Menopozda meme dokusunun yerini yağ dokusu almaya başlar.. Erkeklerde ise meme gelişmeyen bir organ olduğu için ergenlik dönemi sonrası belirgin bir değişiklik olmaz, ancak yaşlılık döneminde büyüme ve sarkma olabilir. Bu nedenle, meme kanseri 100 kişide varsa bunların 99’u kadın, sadece bir tanesi erkektir.
Memedeki her kitle kötü huylu mudur?
Hayır. Memede kadınların fark ettiği tümörlerin yüzde 80’ni iyi huylu tümör veya kisttir.
Özellikle kısa sürede ortaya çıkan ağrılı kitleler, 30-50 yaş arasındaki kadınlarda sıkça görülür. Bunlar çoğunlukla meme kistleridir. Daha çok sigara içen kadınlarda meme başı çevresinde kızarıklık, ağrı, şişkinliğe neden olan enfeksiyonlarla karşılaşılabilir.
Bu değişikliklerin tümünde en kısa sürede bir genel cerrahi uzmanına müracaat ederek, teşhis kesinleştirilmelidir.
Kitlenin büyük ya da küçük olması kanserin yayılmasıyla ilgili midir?
Tümör ne kadar büyürse yayılma ihtimali de o kadar artıyor.
Meme kanseri geç fark edildiğinde ne olur?
Öncelikle çevresindeki lenf bezlerine ve kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi uzak organlara yayılma riski artar.
Büyük meme dengeyi bozar
Bir memenin diğerinden büyük olması hastalık mıdır? Bayanlar muayane sırasında memelerinin büyük ya da küçük olmasından bir anlam çıkarmalılar mı?
Meme, kişinin vücut yapısına uygun olmalıdır. Bazı kadınların memeleri vücutlarına göre büyük olabilir. O zaman vücut ile göğüs arasında bir orantısızlık meydana geliyor. Memenin büyük olması bir takım sakıncalar taşıyor. Vücudun dengesini bozuyor. Düşünün meme, koltuk altına doğru uzanan bir takım bağlarla bağlıdır. Bu bağlar zorlandığı zaman boyun fıtığı, boyun sırt kaslarında kireçlenme gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Meme cerrahı muayene sonrası tıbbi nedenlerle memelerin küçültülmesini önerebilir. Bu da bizim sıkça başvurduğumuz yollardan biri.
Her akıntı kanser belirtisi değildir
Meme başının sıkılması sonucu meydana gelen gri-yeşil renkli akıntılar, memedeki fibrokostik değişikliklerle ilgilidir ve önemli değildir. Kendiliğinden olan ve bir meme başından gelen kanlı veya beyaz renkli akıntının incelenmesine ve ek testlerin yapılmasına gerek vardır. Yani; meme başından sıkmadan gelen, tek taraflı ve kanlı-beyaz renkteki akıntılarda meme cerrahisine başvurulmasını öneriyorum.
Mikroskopik inceleme
Hekimin şüphelendiği durumlarda akıntı küçük bir cam üzerine yayılıp, kurutulur, boyanır ve mikroskopik olarak incelemesi yapılır. Radyolojik değerlendir-melere ek olarak, akıntının geldiği kanal içerisine kontrast madde verilerek görüntüleme de yapılabilir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Meme Ünitesi’nde ‘duktoskop’ adlı özel ışıklı aletle memenin akıntı gelen kanallarını inceleyerek teşhise ulaşabiliyoruz. Meme başından akıntı değerlendirilmelidir. Ancak bu belirti her zaman kanser anlamına gelmez. Akıntısı olan 12 kadından 1 tanesinde meme kanseri çımaktadır.
Çevreye Bulaşmaz
Meme kanseri tanısı konulan kadınların sordukları sorulardan biri de bu hastalığın, yakınlarına bulaşıp bulaşmayacağıdır. Böyle bir şey mümkün değildir.
Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/12/21/erkekler-de-tehlikede