27 Aralık 2013 Cuma – Takvim Gazetesi
Memesi alınmayan hasta ışınlanıyor
Kanser teşhisi konulan ancak memesi alınmayan hastaların hepsine radyoterapi, yani ışın tedavisi uygulanır. Haftanın 5 günü yapılan bu tedavi yaklaşık 7 hafta devam eder…
Kimlere ışın tedavisi yapılır?
Meme kanseri tanısıyla ameliyat edilen ve memesi alınmayan hastaların hepsine radyoterapi verilir. Radyoterapide amaç, memenin diğer kadranlarında bulunabilecek tümör hücrelerinin de yok edilmesi ve aynı memede hastalığın daha sonra tekrar etme ihtimalini azaltmasıdır. Bu tedavi haftanın 5 günü yapılır, yaklaşık 7 hafta devam eder ve ayaktan uygulanır.
Tedaviden önce ışın alanı, kolay çıkmayan boyalı kalemle çizilir. Tedavinin uzun sürmesi size sıkıcı gelebilir. Ancak kolayca tamamlayabileceğini unutmayınız. Tedavi yapılan bölgede kızarıklık, pullanma, şişme, nadiren yara oluşabilir. Bu yan etkiler, özellikle sıcak yaz aylarında daha fazla görülür. Hastalarda halsizlik ve yorgunluk hissi olabilir. Tedaviyi sabahları yaptrmaya çalışınız. Daha sonra bir iki saat dinlenip yürüyüş yaparak rahatlayabilirsiniz.
Kişi kendi şampuanlarıyla mı banyo yapmalı?
Tedavi sırasında uygulanmak üzere gerekli pudra ve kremlerin reçetelerini radyoterapi uzmanınızdan alınız.
Derideki değişiklikler hafifleyinceye kadar ılık su ve özel vücut losyonları ile duş alınız.
Derinizdeki tahriş edebilecek losyon, krem, şampuanlar, plaster, romatizma kremleri kullanmayınız. Bu bölgeye masaj yaptırmayınız.
Nasıl sutyen kullanmak gerekir?
Çok sıkı ve sentetik sutyenler yerine memeyi hafifçe destekleyici ve pamuklu sutyenler kullanınız. Işın tedavisi sırasında, A, E ve C vitaminlerini içeren beslenme rejimi uygulayın. Bol meyve ve sebze tüketiniz. Kıyafetler ve iç çamaşırları nasıl seçilmeli?
Pamuklu, sıkmayan ve terletmeyen çamaşırlar seçilmelidir.
Güneşten Kaçının
Vücudunun ışın alan bölgelerinin güneş ışınlarından korunması gerekir? Neden?
Güneş ışınları radyoterapi uygulanan bölgelerde çok çabuk yaralara neden olabilir. Bu nedenle, güneşlenmek ve denize girmek için radyoterapi uzmanınıza danışınız.
Peki memesi alınan hastalara da ışın tedavisi yapılabilir mi?
Evet. Memesi alınan bazı hastalarda göğüs duvarı ve lenf nodüllerinin bulunduğu alanlara ışın tedavisi verilmesi gerekebilir.
Acı verir mi?
Hayır, bazen kızarıklık ve yara nedeni olabilir.
Uzmanınız bunları düzeltecek ilaçlar verecektir.
Radyoterapi meme kanseri riskini artırır mı?
Çok nadiren. Bu hastaların izlenmeleri gerekir.
Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/12/27/memesi-alinmayan-hasta-isinlaniyor