Berda Özdiktaş 4 Ağustos 2014 Akşam Gazetesi
Nasılsa ağrı yok deme kontrolü ihmal etme
Uzmanlar, Türkiye’de meme kanseri sıklığının son 20 yılda iki kat arttığını vurguladı. En çok düşülen hataya karşı uyardı: Ağrı yoksa kitle önemsenmiyor, bu da erken teşhisi engelliyor.
Kadınlarda görülen kanser türlerinin dörtte birini oluşturan meme kanseriyle ilgili ürküten veriler… Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre 2012 yılında tüm dünyada 1 milyon 670 bin kadına meme kanseri teşhisi konuldu. Gelişmiş ülkelerde her 7 kadından biri bu hastalığın pençesine düşüyor. Türkiye’de ise görülme sıklığında artış yaşanıyor. Meme kanseri vakalarının son 20 yılda iki kat çoğaldığını dile getiren İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vahit Özmen, “Bu oranın yükselerek yılda yaklaşık 25 bin kadına yeni teşhis konulacağı tahmin ediliyor” dedi.
Kendisini hissettirmeyebilir
Ağrı olmamasının birçok durumda hastaları yanılttığını dile getiren Prof. Dr. Özmen şunları söyledi: Çoğunlukla meme kanseri kendisini hissettirecek bir ağrı vermiyor. Ağrı duyulmadığı için de genellikle kitlelerden rahatsızlık duyulmuyor. Bu nedenle geç teşhise yol açan en önemli sebeplerden biri bu. Risk grubunda olanlar başta olmak üzere her kadının meme kanserinin farkında olması ve kontrole gitmesi büyük önem taşıyor.
Beslenme şekli önemli
Her kadında görülebilir
– ‘Ailemde hiçkimsede yok bende olmaz’ diye düşünmeyin. Her kadın meme kanserine yakalanabilir.
– Ailesinde ve yakın akrabalarında vaka görülenlerde risk daha fazla.
– İlk âdetini 12 yaşından önce görenler, menopoza 55 yaşından sonra girenler, hiç doğum yapmayan ya da 30 yaşından sonra anne olanlar risk grubunda. Bunların yanında menopozda aşırı kilo alan kadınlarla birlikte alkol ve sigara kullanan kişilerde de meme kanserinin görülme oranı diğer kadınlara nazaran çok daha yüksek.
Sofrayı sebzesiz bırakmayın
– Meme kanserinin sebebi henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak hormonların etkisi büyük.
– Beslenme alışkanlığının meme kanseri üzerinde büyük etkisi var.
– Sürekli kırmızı et tüketen, hayvansal yağ ve proteinle beslenen, sebze ve meyve tüketmeyen kişilerde meme kanseri riski yükselir.
Doğum kontrol hapı risk
– Bu konuda bugüne kadar yapılan çok sayıda çalışma bulunuyor.
– Ancak genel olarak 10 yıl gibi uzun bir süreyle kullanılan doğum kontrol haplarının meme kanseri riskini artırdığı biliniyor.
Protez teşhisi zorlaştırır
– Silikon protezler kullanılarak gerçekleştirilen meme büyütme operasyonları da risk taşıyor. Protezlere bağlı bazı komplikasyonlar kanserin teşhisini zorlaştırabiliyor.
– Meme gevşeyeceği için mamografinin adet sonrası çekilmesi ağrıyı azaltabilir.
Kaynak : Akşam http://www.aksam.com.tr/yasam/saglik/nasilsa-agri-yok-deme-kontrolu-ihmal-etme/haber-329297