Kanser Cinselliğe Engel Olmamalı

25 Aralık 2013 Çarşamba – Takvim Gazetesi

Kanser Cinselliğe Engel Olmamalı

Kanser Cinselliğe Engel Olmamalı

Meme kanseri olan kadın gibi eşi de farklı ruh haline girebiliyor. Bu hastalık, kadının memesinin alınması, cinsel hayata engel değil. Eşler birlikte psikolojik tedavi ile zorlukları yenebilir…

Meme kanserinin cinsel yaşam üzerindeki etkileri nelerdir?

Meme kanserine yakalanan kadın, bunu ilk öğrendiğinde; inkar etme, öfke, gizleme ihtiyacı gibi değişik ruh hallerine bürünebiliyor. Ancak en büyük üzüntü; kanser nedeniyle memenin alınması gerektiğinde yaşanıyor.
Memesi alınan kadın artık cinsel açıdan çekici olmadığı, eşinin kendisini sevmeyeceği gibi endişelere kapılabiliyor.
Banyo yaparken memesinin olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek kadınların kendine güvenlerini kaybetmelerine neden oluyor.
Aynada kendine çıplak bakamadıkları gibi eşlerinin yanında da soyunmak zor hale gelebiliyor. Erkekler de canını acıtabilecekleri endişesiyle eşlerinden uzaklaşabilirler.
Memenin hastalanması ve tedavi görmesi, hem kadın hem de kocası üzerinde büyük sorunlar oluşturabiliyor. Biz, hem kendisinin hem de eşinin psikolojik destek almalarını öneriyoruz. Halkımızın psikolojik destek konusuna ön yargılarını artık bir kenara bırakmalarını istiyorum.
Psikolojik tedavi görmek demek “delirmek” demek değildir. Ansızın başınıza gelen bir olayın etkisini üzerinizden atabilmeniz için uzmanlara ihtiyaç var.

Yüzleşmekten kaçınmayın. Bu dönemi rahat atlatmak için neler yapılmalı?

Eşler arası ilişki kanser teşhisi öncesinde güven dolu, paylaşıma dayalı bir ilişkiyse, bu sorunun üstesinden gelmek daha kolaydır. Eğer eşler arasında öteden beri bir iletişimsizlik, geçimsizlik varsa, devreye kanser girdiğinde sorunlar daha da başa çıkılmaz bir hal alıp, kopmalara neden olabiliyor. Aynı durum diğer aile bireyleri için de söz konusu.
Böyle durumda kanser, sorunları başlatan neden değil, var olan sorunları tetikleyen unsur olarak görülüyor.

Eskiye veda, yeniye merhaba

Memenin alınması durumunda genellikle aynı seansta yeni bir meme yapılabilir mi?

Bazen meme başı, bazen meme derisi, bazen de sadece meme derisi korunarak meme dokusu çıkarılabiliyor. Bu durumlarda meme konusunda deneyimli plastik cerrah tarafından ya da slikon protez ya da hastanın sırtı veya karnındaki kaslar kullanılarak yeni bir meme yapılıyor. Bu ameliyatın yapılabileceği hastalar meme cerrahı ve plastik cerrahı uzmanı tarafından ameliyatta önce titizlikle seçilmeli ve ameliyat hastaya detaylı olarak anlatılmalı. Meme başı alınan hastalara daha sonra yeni bir girişim ile meme başı ve çevresi yapılabilir. Memenin yeniden yapılması ve istenen estetik görünümü alması bazen birkaç ay gerektirebilir. Hastalar sabırlı olmalı. Ameliyat sırasında gerekiyor ise diğer meme (büyültme-küçültme) üzerinde de estetik düzeltme yapılabilir.

Koltuk altına yayılan tümör nasıl tedavi edilir?

Meme kanserinde tümör hücrelerinin genellikle ilk ulaştıkları yer, aynı taraftaki koltuk altı lenf bezleridir. Ameliyattan önce yapılan değerlendirmelerde bu bölgede büyümüş lenf bezi var ise memedeki tümör çıkarıldıktan sonra bu lenf bezleri buraya yapılan ayrı bir kesi ile alınır. Patolojiye gönderilir. Lenf bezlerine mikroskopik olarak yayılım var ise bu hastalığın tedavi şeklini belirlememize yardımcı olur. Lenf bezlerinin çıkarıldığı boşluğa, birikecek lenf sıvısı, serüm ve kanı dışarıya akıtacak silikon tüp konularak ucu dışarıya alınır ve toplanacağı negatif basınç uygulanabilecek bir torbaya bağlanabilir. Hastalar bu direnle taburcu edilir. Hastayı evinde takip edecek yakınına biriken sıvıyı 24 saatte ölçerek dökmesi öğretilir. Bu miktar 24 saat içinde 30 mililitrenin altına düştüğünde hasta doktoruna gelir ve diren çıkarılır. Diren pansumanı üzerine koruyucu yapıştırılır ve hastalar ameliyatın ertesi günü duş alabilir.

Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/12/25/kanser-cinsellige-engel-olmamali