27 Ocak 2014 Pazartesi – Takvim Gazetesi
Kod adı göğüs
Prof. Dr. Vahit Özmen’in kurduğu MEMEDER, meme kanseriyle göğüs göğüse çarpışıyor. Ücretsiz mamografi ve ultrason takibi yapan dernek şimdiye kadar 10 bin kadına ulaştı.
Kadın hayattır. Kadının binlerce anlam yüklediği o hayatın gerçeklerinden biri de meme kanseri. Peki her soruna göğüs geren kadınlar, meme kanserini ne kadar tanıyor? Bu kritik soruya kendini meme kanseriyle mücadeleye adamış bir dernek cevap veriyor. Küçük imkanlarla büyük işler yapan o derneğin adı MEMEDER Meme Sağlığı Merkezi… MEMEDER, 2007 yılında Prof. Dr. Vahit Özmen tarafından kuruldu. Özmen ve ekibi, kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek için inanılmaz bir çalışmaya imza attı. Bahçeşehir, Boğazköy, Altınşehir, Hoşdere ve çevresindeki tüm evlerin kapısı çalındı, anketler yapıldı. Merkezin sorumlusu olan emekli hemşire Nursen Has, derneği tanıtmak için adeta sokak sokak dolaştı. Has, “Market servislerinden pazarlara kadar gidip derneğimizin broşürlerini dağıttım. Bu sayede kadınlara ulaşıp anket yaptık” dedi.
Gönüllü Doktorlar
Prof. Dr. Özmen ve ekibinin çalışması amacına ulaştı. 2007 yılından itibaren 10 bin kadın MEMEDER sayesinde meme kanserine karşı tedbirini aldı. Peki MEMEDER kadınları nasıl takip ediyor. Dernek, Bahçeşehir Gelişim Akademisi binasında hizmet veriyor. Prof. Özmen’in kurucu üyesi olduğu dernekteki doktorlar gönüllü çalışıyor. Merkeze gelen kadınlara muayene, mamografi ve ultrason yapılıyor. Bu sayede 63 kadının kanser olduğu tespit edilmiş. Hastalar tedavilerinin ardından da izleniyor. Kanseri yenen kadınlar, 5 yıl takip ediliyor. Bilgi almak isteyenler (0212) 669 84 51 nolu telefonu arayabilir.
Haklarını Ödeyemem
3 çocuk annesi Sema Güngör (49), MEMEDER’in düzenlediği ankete katıldı. Dernek, daha sonra Güngör’ü muayeneye çağırdı. Güngör, hep erteledi ama dernek yöneticileri ısrar edince MEMEDER merkezine gitti. Kendisine mamografi çekildi. Sağ göğsünde tespit edilen kitle, Özmen’in yaptığı ameliyatla alındı. Güngör, “Vahit hocanın ve MEMEDER ekibinin hakkını ödeyemem. Sürekli takip altındayım” dedi.
Dönüm Noktası
Şule Nalan Eren… 50 yaşında. 3.5 sene önce apartmanın girişinde asılı olan MEMEDER’in afişini gördü. Ardından merkeze gitti. Mamografisi çekildi. Göğsünde kitle bulundu. 2 gün içinde Prof. Dr. Özmen tarafından ameliyat edildi. Sağlığına kavuşan Eren, “MEMEDER hayatımın dönüm noktası oldu. Tedavi sonrasında da buraya gelip psikolojik olarak iyi vakit geçiriyoruz” dedi.
Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Guncel/2014/01/27/kod-adi-gogus