24 Aralık 2013 Salı – Takvim Gazetesi
Meme değil hayat önemli
Tümörün birden fazla yerde ortaya çıkması ve büyük olması durumunda göğüs alınabilir. Aynı ameliyatta hastaya yeni bir meme yapılabilir…
Meme hangi durumlarda alınıyor?
Hastalığın memede birden fazla yerde ortaya çıkması, tümörün büyük olması ve radyasyon verilememesi durumunda cerrahınız memenin alınmasına karar verebilir. Öncelikle önemli olan hastanın sağlıklı ve uzun yaşamıdır. Meme alındıktan hemen sonra yeni meme de yapılabilir.
Bizim buradaki amacımız tümörü değil memeyi korumaktır. Aynı seansta uygun olan durumlarda yeni bir meme yapabiliyoruz.
Yarım asırlık yöntem
Mamografinin zararları var mıdır?
Mamografi yarım asırdır meme kanserinin tarama ve tanısında kullanılan çok yararlı bir işlemdir. Bugün ABD’de Amerikan Kanser Derneği (ACS), kadınlara 40 yaşından sonra yılda 1 kez mamografi ile tarama önermektedir. ABD’de mamografik tarama ve etkin tedavi sayesinde meme kanserinden ölüm oranı son 20 yılda yüzde 31 oranında azalmıştır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi, kadınlarımıza mamografik tarama önermekte ve işlem ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Mamografi sırasında verilen radyasyon dozu ise düşüktür. Meme emarı nedir? Hangi durumlarda istenir?
Mamografi veya ultrasonografi ile değerlendirmenin güç olduğu çok özel durumlarda başvurduğumuz bir tanı yöntemidir. Mıknatıslı bir ortamda özel bir kontrast madde verilerek meme içerisinde tümör olup olmadığı araştırılır. Memenin elektromanyetik bir ortamda ve damardan kontrast madde verilerek görüntülenmesidir. Tanı yöntemlerinin tamamlayıcısıdır. Ancak pahalıdır.
Kan tahlili ile teşhis yapılmıyor
Biyopsi nedir?
Memedeki şüpheli dokudan ufak bir parça çıkarılmasına biyopsi denir. Kanserin kesin tanısını koymak için memeden çıkarılan şüpheli dokunun patologlarca mikroskop altında değerlendirilmesi şarttır. Kaç türlü biyopsi var? İğne ve cerahi biyopsiler olmak üzere 2 gruba ayırıyoruz.
Meme kanserini erken teşhis edebilecek bir kan tahlili var mıdır?
Şu an için teşhis edebilen bir kan tahlili bulunmuyor.
Meme kanserinde hangi durumlarda ilaçlı tedavi yapılır?
Meme kanseri tanısı konulan hastalarda, tümör hücrelerinin uzak organlara gitme ihtimali vardır. Bu olası hücrelerin de kemoterapiyle yok edilmesi gerekir. Meme kanseri tanısı konulan ve ameliyatı yapılan hastalarda, patolojik sonuçlara göre ilaçla tedavi yapılıp tüm uzmanların katılacağı tümör konseyinde karar verilir.
Radyasyon – Işın tedavisi
Kimlere ışın tedavisi yapılır?
Meme kanseri tanısıyla ameliyat edilen ve memesi alınmayan hastaların hepsine radyoterapi verilir. Radyoterapide amaç, memenin diğer kadranlarında bulunabilecek tümör hücrelerinin de yok edilmesi ve aynı memede hastalığın daha sonra tekrar etme ihtimalini azaltmasıdır. Bu tedavi haftanın 5 günü yapılır, 7 hafta devam eder ve ayakta uygulanır.
Yan etkiler
Tedaviden önce ışın alanı, kolay çıkmayan boyalı kalemle çizilir.
Tedavinin uzun sürmesi size sıkıcı gelebilir. Ancak kolayca tamamlayabileceğini unutmayınız. Tedavi yapılan bölgede kızarıklık, şişme, nadiren yara oluşabilir. Bu yan etkiler, özellikle yazın görülür.
Hastalarda halsizlik hissi de olabilir. Tedaviyi sabahları yaptırmaya çalışınız. Daha sonra dinlenip yürüyüş yaparak rahatlayabilirsiniz.
Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/12/24/meme-degil-hayat-onemli