16 Mayıs 2013 Perşembe – Buse Özel – Hürriyet Gazetesi
Annesini kanserden kaybeden Angelina Jolie gen testi yaptırdı, test sonucu yüzde 90 riskli çıkınca, iki memesini birden aldırdı.
Erken teşhiste memeyi kurtarıyoruz
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Vahit Özmen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Meme kanserlerinin dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kanser olduğunu ve erken tanının yüzde 100 sağ kalım ve memenin korunma şansı verdiğini söyleyelim.
Meme kanserlerinin yüzde 10’u genetik, yüzde 15’inde aile anamnezi (hikayesi) olduğu ve yüzde 75’inde ise hiçbir ilişki olmadan ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Suçlu gen BRCA-1
Angelina Jolie’nin durumu genetik geçiş. Meme kanserinde iki tane hatalı gen var. Onunki BRCA-1 yani breast cancer antigen geni. Bunu taşıyan kadınlarda doğumdan itibaren 70 yaşına kadar meme kanseri, yüzde 50 oranında ise yumurtalık kanseri ortaya çıkaibliyor. Bu yüzden bu kadınlara her iki memesinin alınması tavsiye edilir. Ama yumurtalık kanseri oranı da yüksek olduğu için yumurtalıkların da alınması yapılır. Sanıyorum bir süre sonra Jolie’nin de yumurtalıklarının alınması yapılacaktır.
Kanser haberi panik yapıyor
Böyle güzel bir kadının memesini aldırması doğru bir şey mi diye soruluyor. Olayı kanser ile bağdaştırırsanız, kanser duyulduğunda kadınlar için inanılmaz bir korku, panik, stres yaratır. Bu yüzden kanser korkusunu yaşamadan memeyi aldırıp, bir süre sonra silikon yaptırıp estetik bir görünüme de kavuşabiliyorlar.
Türkiye’de de yapılıyor
Prof. Dr. Vahit Özmen bu gen testlerinin Türkiye’de de yapıldığına dikkat çekti: Türkiye’de de bu testler yapılıyor ve pozitif çıkan kadınlarda benzer ameliyatları yapabiliyoruz. Kadınlara daha sonra protezler ile yerine silikon protez koyulabiliyor.
Aynı duyguları hissetmesi belki zor olabilir çünkü vücudun kendine ait bir parçası ama kozmetik olarak güzel bir görünüş oluyor. Bu nedenle de kadın organı yerinde görerek kendini iyi hissedebilir.
Prof. Dr. Özmen gen testi yaptırmanın koşulları ile ilgili olarak şunları söyledi: Gen testini yaptırması için ailesinde olanlar, hatta ailesinde birinci derecede akrabası olanlar yaptırmalıdır. Biz bunlardan zaten genetik test yaptırmasını istiyoruz ve ardından ameliyat olacaksa bunun için psikolojik destek almalarını öneriyoruz.
Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/saglik/23289077.asp