Milliyet Gazetesi Cadde Eki Şubat 2013
Uluslararası Kanser Kayıtçılığı Birliği’nin (IARC) çalışmalarına göre, 2030 yılına kadar kanser sıklığında iki kat artış olacak. Özellikle vurgulanması gereken nokta, bu artışın yüzde 75’lik bölümünün Türkiye’nin de içinde bulunduğu az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görüleceği
‘Türkiye’de Meme Kanseri’ kitabının editörü, genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Vahit Özmen, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:?“IARC’ın gelişmiş ülkelerde meme kanseri risk faktörleri konusunda yaptığı birçok çalışma var. Ancak, meme kanseri sıklığı giderek artan düşük-orta gelirli ülkelerde bu konuda yapılmış az sayıda çalışma mevcut. Bu çalışmalara göre, meme kanseri risk faktörleri; kadın olmak, yaş (>50), mutant genlerin pozitifliği (BRCA1, 2), ailede meme kanseri olması, şişmanlık, doğurmamak, 30 yaşından sonra doğurmak, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak,hormon replasman tedavisi almak, daha önce meme biyopsisi yaptırmak, çocukluk döneminde radyasyon almak.
Türk kadının risk faktörleri
Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu’nun 2000-2006 arasında, 1.497 meme kanserli ve 2.167 sağlıklı kadın üzerinde yaptığı bir çalışmada, Türk kadınının risk faktörleri araştırıldı. Buna göre, yaş (>50), kürtaj yaptırmak, vücut kitle indeksinin 25’ten büyük olması, ilk doğum sırasında yaşın 35’i aşması ve ailede meme kanseri hikayesinin bulunması riskini artıran etkenler. Buna karşılık, eğitim ve uzun süre süt verme, kanseri riskini azaltıyor. Kürtaj yaptırmakla meme kanseri ilişkisi oldukça tartışmalı. Östrojen hormonu ve strese bağlı değişiklikler burada sorumlu tutuluyor.
Yaş gruplarına göre oluşturulan grafiklere bakıldığında, meme kanseri sıklığının 50 yaşına kadar ciddi artış gösterdiği, bunun 45-49 yaşlarında zirveye ulaştığı, sonra azalarak 65-69 arasında 7.6’ya düştüğü, 70 yaşından sonraysa yeniden yüzde 10’a yükseldiği görülüyor.”
Grafik 1 : Meme kanseri tanısı alan kadınların tanı sırasındaki yaşlarına göre gruplandırılması
Grafik 2 :Meme kanseri saptanan olgularda tanı sırasındaki yaşlara göre klinik evrelerin dağılımı.