ACS Amerika Cerrahi Kongresi

Lenfödem Ameliyattan Önce Tespit Edilebilir

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, 16-20 Ekim 2016 tarihinde Washington DC’de yapılan dünyanın en prestijli kongrelerinden American College of Surgeons Clinical Congress 2016’da “Meme Kanseri” konusunda konferans verdi.

Dünyanın en eski ve en değerli bilimsel derneklerinden biri olan American College of Surgeons, her yıl cerrahi ve kanser hakkında yeniliklerin ve araştırmaların sunulduğu bir kongre düzenliyor. Genellikle Amerika’daki bilim insanlarının katılımıyla yapılan kongreye bu yıl, meme kanseri konusundaki çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Vahit Özmen de davet edildi.

Kongrede, kanser hastalarının cerrahi tedavisinden sonra gelişen lenfödemin (kol şişmesi) risk faktörlerini anlatan Prof. Dr. Özmen, lenfödemin meme kanseri tedavisi olan hastaların yaklaşık %20’sinde geliştiğini, hastaların uzun süre sağlıklı yaşadıkları halde lenfödemin yarattığı yaşam kalitesi bozukluğu ile baş başa kaldıklarını söyledi.

Amerika’da 3 milyona yakın, Türkiye’de ise yüzbinlerce meme kanseri tedavisi sonrası lenfödem gelişen hasta olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özmen, kongredeki konuşması hakkında şunları aktardı: “Lenfödemin en önemli risk faktörü kanserli taraftaki lenf bezlerinin tamamının alınması. Bir hastada lenfödem olup olmayacağı ameliyattan önce özel yöntemle tespit edilebilir. Ameliyat ve tedavi de buna göre belirlenebilir. Özellikle şişmanlık ve lenf bezlerinin tamamının alınması ve aynı tarafa radyoterapi verilmesi, lenfödem gelişmesinde en önemli faktörler. Lenfödemden korunmak için hastaların şişmanlıktan kaçınmaları, lenfödem konusunda eğitilmeleri gerekiyor.”

ACS Amerika Cerrahi Kongresi

ACS Amerika Cerrahi Kongresi

ACS-kongre

Kaynak:
http://www.istanbul.edu.tr/tr/haber/lenfodem-ameliyattan-once-tespit-edilebilir-74005F0049005000580057002D006A006300590055003100