Kanser: “Yanlışlar ve doğrular”
Yanlış: Memede kitle bulmak, meme kanseri olduğu anlamına gelir.
Doğru: Her 10 kitleden 8 i kanser değildir. Kadın eğer memesinde bir kitle, veya değişiklik hissederse, bir an önce doktoruna görünmelidir. Kadınlar çoğu zaman korkuları yüzünden düzenli sağlık kontrolü yaptırmaz; karşılaşacaklarından korktukları için tedaviden uzak dururlar.,Aylık kendi kendine muayene, düzenli doktor kontrolü ve düzenli mamografi çekimleriyle meme kanserini çok erken yakalayabilirler. Kadınlar kendi sağlıklarıyla kendileri de ilgilenmelidir.
Yandaki şekil, kanser olmayan ve sık görülen bazı meme hastalıklarını göstermektedir. Her ne kadar bunlar kitle gibi gözükse de, endişelenecek bir durum yaratmazlar. Fakat, yalnızca doktor ve onun yaptıracağı tetkikler bu durumu teşhis edebilir. Tanı sonrası gerekli tedavi önerilebilir. Son olarak, eğer aylık kendi kendine muayenede olağandışı bir şey fark edilirse derhal doktora görünülmelidir. Erken teşhis, her zaman sağlıklı yaşamanın en iyi yoludur.
Yanlış: Erkekler meme kanseri olmaz.
Doğru: Maalesef erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Ancak, erkeklerde meme dokusu çok gelişmemiş ve küçük olduğundan meme kanseri çok az sıklıkta görülür. Her 100 meme kanserinin sadece 1 tanesi erkekte, 99 tanesi kadınlarda görülür. Bu nedenle erkeklerde, 40 yaşından sonra ayda bir kez duş alırken memelerini kontrol etmelidirler.
Yanlış: Mamografi meme kanserinin yayılmasına yol açar.
Doğru: Memenin ilaçsız doğrudan filminin çekilmesine mamografi denir. Bir mamografi çekimi sırasında kadına verilen radyasyon dozu, 1 santigreyden daha azdır. Oysa meme kanseri tanısı konulan ve memesi korunan kadınlara verilen radyasyon dozu 6.000 – 6.500 santigrey kadardır. Bu rakamlar, mamografi sırasında verilen ışının ne kadar düşük olduğunu göstermektedir. Mamografi yaklaşık 50 yıldır gelişmiş ülkelerde meme kanserinin erken tanısı için başarı ile ve güvenle kullaınılmaktadır. Mamogarfi çekimi sırasında memeye uygulanan baskı, sadece kadınların canının yanmasına neden olur, kanserin yayılmasına neden olmaz. Günümde, ülkemizde de kullanılan “Dijital mamografi” sayesinde kadınlar daha az ağrı duymaktadır. Acil olarak gerekli değil ise, mamografiyi adet sonrası memelerinizin hassas olmadığı bir dönemde çektirebilirsiniz.
Yanlış: Bir kişinin aile hikâyesinde meme kanseri varsa, bu durum, söz konusu kişinin de,meme kanseri olacağı anlamına gelir.
Doğru: Aile hikayesinde meme kanseri olan kadınların meme kanserine yakalanmada yüksek risk grubunda olmalarına karşın, bunların hepsinin meme kanserine yakalanması söz konusu değildir. Meme kanseri olan kadınların %85’inde ailede meme kanseri yoktur. Annesi, kız kardeşi veya kızında meme kanseri olan kişi, kanserli yakınlarının teşhis yaşından 10 yıl önce düzenli mamografi çektirmeye başlamalıdır. Örneğin, annesi 40 yaşında meme kanseri olan bir kadında, 30 yaşında meme kanseri taraması başlamalıdır.
Yanlış: Meme kanseri bulaşıcı bir hastalıktır.
Gerçek: Meme kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir, insandan insana bulaşmaz. Meme kanseri, vücutta kontrol altına alınamayan ve normalden farklı bir şekil gösteren ve çoğalan hücre veya hücrelerin ortaya çıkması sonucu görülür.
Yanlış: Değişime uğramış BRCA1 ve BRCA2 genlerinin düzeltilmesi ile meme kanseri önlenebilir.
Gerçek: Meme kanseri olan kadınların %5 kadarında mutasyona uğramış BRCA1 ve BRCA2 genleri vardır. Bu genleri taşıyan kadınların, meme kanseri olmaları kaçınılmazdır.. Bu genlerin taşıyıcısı olan kadınlarda heriki meme dokusunun çıkarılması meme kanserini önleyebilir. Bunların tedavileri meme kanseri cerrahisi uzmanlarınca planlanmalıdır.