20 Ağustos 2017
Kaynak : Takvim
30 yaşından önce anne olmanın kanserden koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Vahit Özmen, ‘Aynı zamanda fazla kiloları verip depresyondan uzak durmak da önemli’ diyor….
Kadınların korkulu rüyası meme kanseri her ne kadar erken teşhisle tedavi edilse de; geç kalındığında can alıyor. Özellikle son yıllarda meme kanserine yakalanan kadınların sayısı artıyor. Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, ülkemizde her 9-10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda farkındalığı artırmaya çalıştıklarını belirterek erken teşhise dikkat çekiyor.
YÜZDE 100 BAŞARI MÜMKÜN
Meme kanserinin kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser olduğunu, ancak erken tanı ile tedavisinde yüzde 100 başarı elde edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Özmen, “Ülkemizde erken tanı konulan hasta oranı yüzde 30 civarında” diyor. Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığının son 20 yılda 2 kattan fazla arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Vahit Özmen, bunun en önemli sebebinin giderek artan şişmanlık ve Batı’ya benzeyen yaşam tarzı olduğunu ifade ediyor. Prof. Dr. Özmen meme kanserinden korunmak için kadınlara şu tavsiyelerde bulunuyor…
Aşırı kilodan uzak durun: Özellikle menopozdaki kadınlarda meme kanserinin önlenmesi için aşırı kilodan uzak durulması önemli. Çünkü menopozda östrojen hormonunun kaynağı olan yağ dokusunun artması şişman kadınlarda meme kanseri riskini artırıyor.
Egzersiz yapını: Düzenli olarak haftada 5-6 saat egzersiz yapılmasının meme kanseri riskini yüzde 25-30 kadar azalttığı yapılan çalışmalarda gösteriliyor. Ayrıca meme kanseri tanısı alan ve tedavi gören kadınlarda düzenli spor yapılması hastalığın tekrarını ciddi bir şekilde azaltıyor.
30 yaşından önce doğum yapın: Kadınların 30 yaşından önce doğum yapmaları meme kanseri riskini azaltıyor. Doğurma yaşı geciktikçe meme kanseri olma riski de artıyor.
Bol bol emzirin: Yapılan çalışmalar 12 aydan daha uzun süre emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.
Stresten uzak durun: Günümüzde yoğun çalışma hayatı, büyük şehirlerde trafik gibi zorlaşan yaşam koşulları kadınların daha fazla stres altına girmelerine ve depresyona neden oluyor. Depresyon geçiren kadınlarda ise daha fazla meme kanseri görüldüğü saptanmıştır.
Kendi kendinizi muayene edin: Meme kanserinde erken teşhis son derece önemli. Bunun için kadınların kendi kendilerini her ay adet bitiminde muayene etmeleri gerekiyor. Yüksek risk grubuna girmeyenler 40 yaşından sonra 2 yılda bir defa mamografi çektirebilir. Meme kanserlerinin yüzde 80-85’i mamografide görülebilir.
HAYAT KURTARIR
Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç, “İstanbul Başakşehir’deki toplum tabanlı tarama merkezimizde bugüne kadar taradığımız 15 bin kadın arasında 100’ün üzerinde erken dönem meme kanseri tanısı alan ve yaşamlarını sağlıklı olarak sürdüren kadınımız var” dedi. Bunlardan birisinin de kendisi olduğunu söyleyen Büyükgönenç, rutin ve düzenli kontroller sayesinde kanseri ilerlemeden teşhis edip, tedavinin mümkün olduğunu vurguladı.
BRCA GENİ OLAN BROKOLİ
Ünlü yıldız Angelina Jolie genetik olarak meme kanserine yatkınlığını öğrenir öğrenmez her iki göğsünü de aldırdı. Bu şekilde kanserden korunan Jolie, birçok kadına da örnek oldu. Uzmanlar yaptıkları son araştırmalarla folat bakımından zengin besinlerin kanserojen etki yarattığını keşfetti. Uzmanlar, Angelina Jolie’deki gibi göğüs kanseri genine sahip olan kadınları uyardı: “Bu kadınlar folat bakımından zengin olan avokado, kuşkonmaz ve brokoli yememeli. Çünkü bu besinler mutasyona uğrayan hücrelerin DNA ‘sını kuvvetlendirip kanser riskini artırıyor.”
40 YAŞINDAN SONRA DÜZENLİ MAMOGRAFİ ÇEKTİRİN
Bugün mamografi en önemli tanı yöntemi olarak verdiği radyasyon dozu düşüktür. Mamografi çektirme aralığını sizi muayene eden meme cerrahınız belirleyecektir.
Erken Anne Ol Kanseri Kov