18 Ekim 2016 Salı ntv.com.tr
Lenfödem, meme kanseri tedavisi olan hastaların yaklaşık % 20’sinde gelişiyor. American College of Surgeons Clinical Congress 2016’da bu konuyla ilgili bir konferans veren Prof. Vahit Özmen, bir hastada lenfödem olup olmayacağının ameliyattan önce tespit edilebileceğini, ameliyatın ve tedavinin buna göre belirlenebileceğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, dünyanın en prestijli kongrelerinden olan American College of Surgeons Clinical Congress 2016’da meme kanseri konusunda bir konferans verdi.
Dünyanın en eski ve en değerli bilimsel derneklerinden biri olan American College of Surgeons, her yıl cerrahi ve kanser hakkında yeniliklerin ve araştırmaların sunulduğu bir kongre yapıyor. Genellikle Amerika’daki bilim insanlarının katılımıyla yapılan kongreye bu yıl , meme kanseri konusundaki çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Vahit Özmen de davet edildi.
Kongrede, kanser hastalarının cerrahi tedavisinden sonra gelişen lenfödemin (kol şişmesi) risk faktörlerini anlatan Özmen, lenfödemin meme kanseri tedavisi olan hastaların yaklaşık %20’sinde geliştiğini, hastaların uzun süre sağlıklı yaşadıkları halde lenfödemin yarattığı yaşam kalitesi bozukluğu ile başbaşa kaldıklarını söyledi.
Amerika’da 3 milyona yakın Türkiye’de yüzbinlerce meme kaneri tedavisi sonrası lenfödem gelişen hasta olduğunu dile getiren Özmen, kongredeki konuşması hakkında şunları aktardı:
“Bu konuda yaptığımız 3 çalışmadan örnek verdim. Lenfödemin en önemli risk faktörünün kanserli taraftaki lenf bezlerinin tamamının alınması olduğunu söyledim. Bir hastada lenfödem olup olmayacağının ameliyattan önce bizde de olan özel yöntemle tespit edilebileceğini, ameliyatın ve tedavinin buna göre belirlenebileceğini anlattım. Özellikle şişmanlığın ve lenf bezlerinin tamamının alınmasının ve aynı tarafa radyoterapi verilmesinin lenfödem gelişmesinde en önemli faktörler olduğunu söyledim. Hastaların şişmanlıktan kaçınmalarının, lenfödem konusunda eğitilmelerinin lenfödemden korunma konusunda önemli faktörler olduğunu belirttim.“
Kaynak:
http://www.ntv.com.tr/saglik/prof-ozmen-lenfodem-ameliyattan-once-tespit-edilebilir,0sdW_NgX8Eum-EgDC_bZQQ